Doa Bila Sedih dan Doa Agar Bertemu Orang Yang Ikhlas

Doa ketika sedih, tatkala terasa segala isi dunia menghimpit ruang keberadaan kita di alam nyata penuh fatamorgana ini 😦

Maksudnya:

Ya Allah, sesungguhnya aku adalah hambaMu, anak kepada hambaMu, anak kepada hamba perempuanMu, ubun-ubunku di tanganMu, terlaksana ke atasku hukumanMu dan adil kehakimanMu terhadapku, aku memohon kepadaMu dengan setiap nama yang Engkau namakan dengannya diriMu, atau Engkau turunkan di dalam kitabMu, atau Engkau telah mengajarnya kepada seseorang daripada makhlukMu atau yang tersembunyi pada ilmu ghaib di sisiMu, jadikanlah Al-Quran penenang hatiku, cahaya di dadaku, penghapus kedukaanku dan penghilang kesusahanku.


Maksudnya:

Ya Allah, aku berlindung denganMu daripada ditimpa kesusahan dan kedukaan daripada kelemahan dan kemalasan, daripada kedekut dan perasaan takut dan daripada desakan berhutang dan paksaan orang.

Dan bacalah alquran atau sekurang2nya surah asy-syu’ara kerana kata Ustazah Zawiah (AKRAB) dalam halaqah jumaat tadi, amalkan Asy-Syu’ara’:83-85 agar kita senantiasa diketemukan dengan orang-orang yang soleh dan ikhlas. Lepas tu cuba Along tidor dan baca asma’ul husna hingga lena. InsyaAllah bila bangun nanti terasa ketenangan mulai menghiasi jiwa yang sepi. Wallahualam. Sama2 kita lakukannya. Ayat dalam bahasa aslinya mohon dirujuk al-quran kerana tak terjumpa lagi saat ini fail digitalnya.

Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku hikmah dan masukkanlah aku kedalam golongan orang-orang yang soleh. Dan jadikanlah aku buah tutur yang baik bagi orang-orang (yang datang) kemudian. Dan jadikanlah aku termasuk orang-orang yang mempusakai Syurga yang penuh kenikmatan. [Asy-Syu’ara : 83-85]

Menurut keterangan ahli tafsir do’a inilah yang selalu diucapkan oleh Nabi Ibrahim AS. Wallahua’alam fissawab

Advertisements

2 Respons to “Doa Bila Sedih dan Doa Agar Bertemu Orang Yang Ikhlas”

  1. Suga Sigi Uchi-ha Says:

    sedih tiada henti

  2. Tanpa Nama Says:

    Thank you

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: