Archive for Jun 2009

The Book of Knowledge – Ihya’ Ulumuddin I

Jun 23, 2009

Kata Along tak perlu tutup…aa’h study2 juge, posting2 juga…ada masa tulis, takde masa paste apa yg bermanfaat.  so well here’s a cool link utk kita pelajari seusai final exam ni – Ihya Ulumuddin Volume I: The Book of Knowledge karya Al-Ghazali yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris oleh Nabih Amin Faris, University of Beirut (1963).

View this document on Scribd

Ucapan Terakhir Sebelum Tutup Blog Sesi Ini

Jun 21, 2009

Macam susah je nak tutup… tapi kuatkan semangat, kene tutup juga at least selama bulan Jun09 ni.  Maat taufik wannajah dalam imtihan ummi dan anak2 semua.  Apa pun, ucapan terakhir untuk sesi ini, Selamat Hari Bapa kepada Abah dan Atuk serta semua lelaki bergelar ayah dan bakal ayah.  Buat anak2 Ummi, tontonilah video ini kerana seperti Ummi sebut dalam FB:

Sgt indah penyampaiannya. Hargai dan hormatilah ayah semasa mrk masih hidup, ummi dah tak ada ayah, tp ada ayah mertua yang kata Ust Haron Din, perlu diutamakan juga seperti mak ayah sendiri, apa pun alasan kita sematkan dlm fikiran, jiwa dan hati bahawa PERTENGAHAN JALAN KE SYURGA ADALAH AYAHMU…maka berbuat baiklah kepada mereka wahai anak2 mutiara hati bunda…Happy Father’s Day to my dearest husband, father in law and all fathers out there! Please do make a call to your fathers on this special day! Dalam Islam hari2 pun special untuk mak ayah tapi kalau sesape yang dah lama tak berkata2 dengan Sang Ayah, what better day than today…moga tatkala kita tempuhi gerbang di pertengahan jalan ke syurga itu akan dipermudahkan menelusurinya berapa besar, berat, kukuh dan berduri pun..

Tutup Blog

Jun 19, 2009

Tak de masa nak begge2 camana nak tutup blog ni…Maat Taufik wannajah fi imtihan buat semua termasuk diri ummi.  Sebelum itu ucapan terakhir sebelum tutup blog sesi ini di: https://pembangunaninsan.wordpress.com/2009/06/21/ucapan-terakhir-sebelum-tutup-blog-sesi-ini/

insyaAllah tiada lagi posting buat masa ini

doakan segalanya dipermudahkan, ada rezeki jump a lagi tak tahun depan sem depan insyaallah

UmmI

Lain Kali?

Jun 16, 2009

heartcopy
Ini tentang hati
Bila lagi
lain kali
Jika esok kita mati
10 (1)
tiada lagi lain kali
tinggallah janji tak terpateri
untuk menjaga hati
agar fitrah terungkap kembali
mari kita bawa diri
tanpa manusia kekuatan diri
pasti Allah beri
kita hidup sendiri
tanpa mengharap sesiapa memberi
kita cari
kita beri
kita tunaikan amanah diri
fikirkan apa kan ditanya nanti
di daerah nan abadi
setulus hati
buatmu dan diri ini
insyaAllah biiznillah pasti
Allah bersama membangunkan diri
kita ini al faqir ilaAllah, tanpa api
yang membakar semangat jatidiri
siapalah diri ini
687560486l cuma nanti
bila Sang Pencipta bertanyakan hal ini
jangan salahkan abah dan ummi
jika ditanya tentang pos ini
memang ada kena mengena dengan yang hidup dan yang telah pergi
terutama sekali
ditujukan buat mutiara2 hati
yang pernah dan sesuka hati
gemar mengungkapkan bait ini
suka hati…lain kali
yang gemar mendekati ummi
tahu penyebatian ungkapan itu yang terkambus di sudut hati
itu antara ungkapan terlarang dalam kotak hati
tapi ummi mengerti
kadang kala tak dapat elakkan diri
pulangkan segalanya pada Sang Pencipta kerna dia Pemilik hati2 ini

7 Common Mistakes We Make

Jun 14, 2009

MISTAKE 1MISTAKE 3MISTAKE 4MISTAKE 5MISTAKE 6MISTAKE 7

Sumber: eGroup Lamanannur – Fwd: [zaharuddin] FW: Common Mistakes We make in Prayers

sabda Nabi saw Sampaikanlah dariku walaupun sepotong ayat

Jadual Kuliah Surau An-Nur Jun 2009

Jun 11, 2009

annur-jun09-1annur-jun09-2

Al-Muttaqin Network

Jun 3, 2009

Salam.  Al-Muttaqin Web-TV ni dah dapat disiarkan di Mesir.  Abah dah bagitau Bglg kan? Sahabat sekolah Abah dan Ummi Pakcik Kamal Pie hanta link ni.  Masa kat MRSM Kulim kami sesama pastu sama-sama lagi belajar kat US.  Minta Along dan sahabat2 lak cuba kat OZ kalau ada kelapangan.  Nanti kalau rajin boleh bagi feedback YM ke ID ahsanulkalam.

almuttaqin

Jadual Kuliah Seminggu Ini di Surau An-nur BBB

Jun 3, 2009

Salam, Ummi letakkan jadual seminggu masa cuti sekolah ni untuk angah war2kan ke adik2 semua seisi keluarga…!

jadual annur seminggu