Kurma dan Carrot Cake Santapan Iftar

kurmaHari ini umi cuba siapkan kerja di mahallah saja.  Tak pergi ke INSTED rasa macam rugi lak masa nak setup balik komputer kat sana nanti.  Jika mengikut perancangan, esok boleh balik iftar jamai’e dengan anak2 dan abah di rumah. Jumaat hari tu umi buka dengan maggie dan kopi je tak ada kurma.  Semalam alhamdulillah abah dan anak2 jemput umi di INSTED, UIAM untuk ifttar di rumah kawan abah, Bakar di Taman Ibu Kota, Gombak.

carrot cakeMurah rezeki pula dapat bawa balik bekalan untuk sahur keluarga dirumah, untuk untuk umi di mahallah ruqayyah dan angah di mahallah zubair lagi.  Pakcik Bakar suruh bawakan untuk angah  yang tengah pulun study di mahallah Zubair.  Pada angah umi berikan  sekotak berisi sebungkus satay + kuah, 2 bungkus karipap, lauk sebungkus untuk sahur, buah lai sebiji dan sebungkus tembikai.  Umi pula bawa balik mahallah sekeping mertabak untuk sahur dan sebungkus kurma dan carrot cake untuk iftar hari ini.  Teringat pada kakngah, tadi nak jemput iftar tapi bangah kata kakngah baru abes exam tak sempat nak bersiap.  Bangah pun tak jadi pergi nak study banyak lagi.  Rasanya bangah pasti tak sempat nak hantar pada kakngah sebab katanya baru habis satu subjek, banyak lagi nak kene stay up studi.  Tapi takapela nanti kakngah abes exam mungkin dia boleh berjumpa kita, kata angah cuti panjang nanti mereka balik Bangi pula.  Apapun Syukur alhamdulillah.

Lepas maghrib nanti Umi ke mesjid solat isyak dan terawih.  Ada rezeki mungkin jumpa angah di sana.  Kakngah masih sibuk dengan examnya kata angah, jadi sejak 4 hujung minggu di UIAM ni belum ada rezeki jumpa kakngah. InsyaAllah mereka habis exam jumaat ni.  Umi minta angah sampaikan pd kakngah bahawa PostGraduate program umi akan buat iftar hari terakhir Jumaat ni sebelum kami balik cuti.  Semua postgrad dijemput datang dengan seisi keluarga.  Ummi dah ajak abah dan anak2 datang, angah pun umi dah bagitau, harap mereka dah habis exam gak masa tu boleh angah bawa kakngah sekali iftar sekeluarga dengan rakan2 postgrad umi di ruang legar mesjid UIAM masuk ikut laluan dekat library.  Kita merancang, Allah jua menentukan.  Jika ada rezeki pasti Allah ketemukan kita semula.

Salam Iftar,

Ummi, al-fakir ilaAllah.

hmm..dah buka.  alhamdulillah ade sikit kuah mertabak semalam belum basi lagi.  Roti keras french loaf pun ada sebuku, lega sikit perutku.   Manis2 tadi sekadar membuka selera.  Roti dan kuah kari semalam memenuhi kekosongan yang ada. Ada air mineral tapi nak kene buat juga kopi secangkir.  Dua bab lagi kene habis untuk boleh balik esok.  Allah Maha Besar, Terima kasih atas segala nikmatmu ya Allah.  Alhamdulillah ya Allah

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: