Rahmat Allah

“Ummi!”

Dalam lautan manusia di perkarangan mesjid UIAM seusai solat terawih, Ummi mengambil air teh dan biskut kelapa bawah tangga laluan muslimat.  Tiba2 terdengar suara girang memanggil nama Ummi.  Suara lelaki tu?!

Ya!  Memang suara lelaki yang Ummi kenali.   Allah Maha Besar.  Baru saja menyebut2 namanya dalam ingatan di kotak minda ummi.  Tatkala itu Ummi mengadap kurma dan carrot cake pemberian PakCik Bakar semalam di bilik Ummi di G3.18.  Tatkala teringat akan suami dan anak2 lebih2 lagi angah dan kakngah kerana sama2 berada di UIAM sewaktu iftar petang tadi.  Pun kerana dah 3X plan nak iftar dengan mereka di UIAM ni tapi belum berkesempatan, kerana jadual masing2 tak mengizinkan lagi.  Kakngah takde exam lagi esok tapi bangah ada lagi esok katanya.

Tapi Allah Maha tau kan?  Walau semalam telah dapat beberapa minit bersua muka dengannya sewaktu menghantar makanan dari rumah Pakcik Bakar hari ini Allah telah memperkenankan kita bersua muka lagi.  Syukur. Kalau difikirkan memang dengan tiada janji tiada sms tiada hp tak mungkin boleh jumpa dalam lautan manusia ni.  Tapi itulah yang dikatakan rahmat Allah.

nasi goreng bungkusTak lama kemudian kakngah turun.  Selepas bersalaman umi sedar lampu Kancil tak padam bila angah tanya ummi park kat mana.  Terus ummi menuju kereta selepas bersalaman sekali lagi ngan angah.  By the time umi patah balik mereka dah tiada.  Semoga Allah permudahkan dan beri mereka kefahaman mentelaah dan mengulangkaji untuk exam esok.  Umi pun park di hadapan kedai depan mesjid tu, order nasi goreng biasa bungkus dan makan dalam kereta separuh, separuh lagi simpan untuk sahur.

Malam ini cabaran semakin banyak yang harus diselesaikan.  Moga Allah sentiasa bersama abah, anak2 dan Ummi.  Wahaiyiklana min amrina rasyada. Thabbit quluubana ‘ala deenik.  Amin.

Ummi al-fakir ilaAllah.  Allah is enough for me.  Cukup buatku Allah.

Satu Respons to “Rahmat Allah”

  1. FaisaL Says:

    hasbunAllah huwa ni’mal wakeel..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s


%d bloggers like this: